4. knjiga biblioteke KLASICI NAIVE // monografija "IVAN GENERALIĆ"

  Monografija u malom formatu „Ivan Generalić“ autora Vladimira Crnkovića, ujedno četvrta knjiga u biblioteci Klasici naive, predstavljena je u zagrebačkom Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti. - Ljubitelji umjetnosti češće posežu za ovakvim malim, atraktivnim i jeftinim izdanjima, nego za općim interpretacijama i skupim izdanjima – izjavila je ravnateljica muzeja Mira Francetić Malčić.

  Ivan Generalic 1


  - Mnoga su kapitalna djela hrvatske naive u inozemstvu, nedostupna ili na nepoznatim adresama. Stoga su knjige iz biblioteke 'Klasici naive' naše idealne imaginarne izložbe. Engleski je tekst u monografiji ispred hrvatskog jer stranci predstavljaju više od 90% posjetitelja HMNU-a i kupaca naših knjiga i kataloga – dodala je Francetić Malčić, koja je posjetitelje promocije obavijestila i da je HMNU u proteklih mjesec dana obogaćen za dvije iznimne slike Krste Hegedušića i Marijana Detonija.

  Ivan Generalic 1


  - Takav povjesničar i kritičar umjetnosti jedini je mogao dati ovako vrijedan prilog. Crnković daje briljantnu analizu devet poetičkih točaka Generalićeva stvaralaštva od 1930-ih do početka 1990-ih i inzistira na objavi samo onih radova koji su doista od antologijske važnosti, dajući time neku vrst naputka o tome 'što je što' u umjetnikovu opusu. U 62 godine dugom stvaralačkom razdoblju Ivana Generalića ima, dakako, i slabijih radova, i stoga je posebno važno upozoriti na one iznimne. U tekstu je u enciklopedijskoj i kronološkoj maniri, stručno i kritički, ali i čitko, opušteno i prisno dano sve ono važno za Generalića - najvažniji podaci o autoru i dijelu, tematske i stilsko-morfološke te poetičke značajke, a zahvaćena je i recepcija njegove umjetnosti. Ovakve knjige su dugovječni orijentir, međaši koje svatko od nas može imati u džepu – istaknuo je recenzent knjige, Marijan Špoljar.

   Ivan Generalic 1Ivan Generalic 1