KolibriS… jer umjetnost je važna // prva godišnjica nezavisne emisije o kulturi i umjetnosti

  Početkom lipnja 2020. godine lansirana je emisija o kulturi i umjetnosti KolibriS s ciljem predstavljanja i promicanja kvalitetnih umjetnika/ica i projekata, ali i razgovora o ključnim problemima s kojima se susreću svi koji djeluju u području umjetnosti. Urednica i voditeljica emisije je nezavisna kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, dok je autorica vizualnog identiteta emisije magistra likovne pedagogije Mateja Rusak.

  tr

  Emisija KolibriS emitira se jednom tjedno u trajanju od 50 minuta na osam televizija u Hrvatskoj, dok je srijeda rezervirana za premijerno emitiranje novih epizoda s početkom u 20 sati na youtube kanalu emisije KolibriS (https://www.youtube.com/EmisijaKolibriS), a tada nam se u live chatu pridruži i aktualni gost ili gošća emisije te ih gledatelji mogu pitati sve što ih zanima dok premijerno gledaju novu emisiju.

  Gost Jan Kerekeš i SŠŠ

  Gost Jan Kerekeš i Sonja Švec Španjol

  Sonja Švec Španjol je emisiju osmislila kao razgovor jedan na jedan unutar kojeg se predstavlja samostalno umjetničko djelovanje gosta te obrađuju relevantne teme iz područja umjetnosti poput mogućnosti samostalnog umjetničkog djelovanja, percepcije i valorizacije umjetnosti i kulture u Hrvatskoj, problema smanjene satnice likovne kulture u obrazovnom sustavu kao i mogućnosti izlaganja i etabliranja na umjetničkoj sceni u Hrvatskoj i inozemstvu uz niz drugih relevantnih tema usko vezanih uz umjetnost i kulturu.

  Ivan Midžić i Sonja Švec Španjol

  U društvu Ivana Midžića, kipara i dizajnera nakita

  Od samog početka jedan od glavnih ciljeva emisije KolibriS jest decentralizacija Hrvatske što je ostvareno ugošćivanjem umjetnika/ica i djelatnika/ica u kulturi iz cijele zemlje kako bi se ukazalo na kvalitetne pojedince i projekte koji se odvijaju diljem Hrvatske.

  Ono što emisiju KolibriS čini jedinstvenom u Hrvatskoj jest činjenica da ju vodi i uređuje osoba iz struke – povjesničarka umjetnosti s dugogodišnjim djelovanjem kao nezavisna kustosica koja ima direktan uvid u život i djelovanje hrvatskih umjetnika/ica – njihovog duhovnog i stvaralačkog bogatstva, ali i problema s kojima se umjetnici susreću u svakodnevnom životu i svom umjetničkom djelovanju.

  KolibriS Lonac i Sonja Švec Španjol

  Jedan od gostiju bio je u street artist Lonac

  Emisija KolibriS u fokus stavlja pojedinca – gosta/gošću, dok je prezentacija njihovog umjetničkog opusa popratni sadržaj. Naime, cilj je usmjeriti pažnju gledatelja na ljude koji stoje iza umjetničkih djela, na pojedince koji stvaraju sve te divne likovne, glazbene, književne, filmske, kazališne i ine umjetničke opuse te ih na taj način potaknuti da dodatno istraže opuse i djelovanje gostiju koje smo predstavili u emisiji KolibriS.

  Emisija je započela s emitiranjem u lipnju 2020. godine na youtube kanalu, da bi od jeseni 2020. počela s emitiranjem na lokalnim i regionalnim televizijama, a od početka 2021. godine emisija KolibriS se emitira na ukupno osam televizija u Hrvatskoj.

  Lutke Margarete Peršić

  Lutke Margarete Peršić

  Od lansiranja emisije u lipnju 2020. godine do danas tj. u posljednjih godinu dana emitirano je 37 epizoda i ugošćeno isto toliko umjetnika. Kroz emisiju KolibriS mogućnost predstavljanja dobili su najrazličitiji umjetnici/ice te su obrađena raznolika umjetnička područja - od vitraja, crteža, grafike, ilustracije, karikature, slikarstva, konceptualnih radova, performansa, skulpture, stakla, papertoysa, lutkarstva, ulične umjetnosti/streetarta, fotografije, filma, kazališta, keramike, umjetničkog nakita, mode i dizajna, tetoviranja, književnosti, glazbe, obrazovnog sustava i važnosti likovnog odgoja u školama, profesorskih iskustava predavanja na likovnim akademijama, kustoskih poslova i vođenja privatnih i gradskih galerija pa sve do vođenja portala koji promiču umjetnost i kulturu te predstavljaju kvalitetne pojedince.

  Finale posljednje epizode 1. sezone emisije KolibriS premijerno će se emitirati na youtube kanalu emisije u srijedu 26. svibnja 2021. s početkom u 20 sati na linku.

  Priprema seta radovi Ivane Bajcer

  Priprema seta - radovi Ivane Bajcer

  Marina Ćorić i Sonja Švec Španjol set

  Marina Ćorić i Sonja Švec Španjol