Ovih dana volimo jesti vani - u vrtu, na pikniku, bez bešteka i očekivanog kuhinjskog pribora, jer je ljeto kao stvoreno za jednostavno uživanje na svježem zraku. Gastro delicije u toplim danima rijetko prolaze bez finog roštilja, u kojemu meso, ali i tikvice, patlidžani i paprike imaju glavnu ulogu. Ipak, meso je prvo na tapeti, a kad je pripremi riječ, nezaobilazne su dobre marinade, bilo da se radi o piletini, ćevapčićima, pljeskavicama, vratini...
Ekozona za ovakve slasne izlete predlaže Shoyu i Tamari umake koji oduševljavaju egzotičnim okusom, te odlično pašu i kao dio marinade. - Ekozona shoyu i tamari dobivaju se na tradicionalan način od ekološki uzgojene soje procesima koji su se prenosili generacijama kroz stoljeća njegovanja obiteljske tradicije izrade - objavio je poznati hrvatski food brend. - Važno je napomenuti da je ovakva proizvodnja iznimno je rijetka, a receptura jedinstvena - napominje nutricionistica Jasmina Vrbanec - te je u današnjoj cjelokupnoj industrijalizaciji procesirane hrane iznimno nužna za oplemenjivanje obroka kvalitetnim namirnicama. Kod kupovine shoyua i tamarija obavezno čitajte deklaracije jer je zbog današnje masovne proizvodnje ovog umaka 99% proizvodnje proizvedeno putem kratkotrajnih procesa fermentacije, najčešće u inox ili plastičnim tankovima uz dodatak aroma, umjetnih boja i konzervansa - .
- Budući da kiseline aromatiziraju i omekšavaju namirnice koje pripremamo na roštilju, poželjno je da baza za marinadu bude kisela, primjerice ocat ili limunov sok. Osim kiselina marinade moraju sadržavati i ulje, primjerice maslinovo kako bi namirnice zadržale sočnost nakon termičke obrade na roštilju. I dok je opće poznato blagotvorno djelovanje marinade na mekoću, sočnost i okus namirnica, njihove blagodati na zdravlje često su nepravedno zapostavljene. Sastojci marinade bogati antioksidansima mogu spriječiti djelovanje štetnih HCA spojeva koji se u namirnicama oslobađaju pri visokim temperaturama na roštilju - .
Foto: Marks & Spencer @ prshots
Prilikom mariniranja namirnica svakako treba izbjegavati aluminijske posude kako ne bi došlo do reakcije s kiselim sastojcima. Osim toga poželjno je izbjegavati i sol, jer osim što u velikim količinama može biti štetna za organizam, također i izvlači tekućinu iz namirnica, čime marinada gubi jednu od svojih temeljnih misija. Upravo potreba za izbjegavanjem soli čini Ekozona shoyu i tamari vrlo pogodnim sastojcima marinada, budući da se zbog svog specifičnog okusa koriste kao zdrava zamjena za sol.
Marinada za crveno meso
• 1/4 šalice tamari umaka
• 1/4 čajne žličice aceto balsamica
• 1/4 čajne žličice maslinovog ulja
• 1 čajna žličica shoyu umaka
• 1 čajna žličica organskog limunovog soka soka organski uzgojenog limuna
• 1 čajna žličica organske gorušice organski uzgojene gorušice
• 1 čajna žličica mljevenog papra
Marinada za piletinu
• 1/4 šalice tamari umaka
• 1/2 žlice maslinovog ulja
• 2 žlice aceto balsamica
• 2 žlice mljevenog organskog bosiljka organski uzgojenog bosiljka
• 1/2 žlice origana
• 1/4 čajne žličice svježeg papra
• 2 češnja usitnjenog organskog češnjaka češnjaka iz organskog uzgoja
Marinada za ribu
• 3 čajne žličice shoyu umaka
• 1/4 šalice maslinovog ulja
• 2 žlice vode
• 1/4 šalice aceto balsamica
• 1 žlica usitnjenog organskog češnjaka češnjaka iz organskog uzgoja
• 1/2 žlice naribanog organskog đumbira đumbira iz organskog uzgoja
Ekozona proizvode možete pronaći u Konzumu.