- Nepravda koja se sustavno nanosila jednoj od najstarijih i najkorisnijih biljaka poznatih čovjeku, tek se u posljednje vrijeme počela ispravljati. Ulje konoplje sadrži idealan (3:1) omjer omega 6 i 3 esencijalnih masnih kiselina, pomaže pri regulaciji krvnog tlaka i razine kolesterola u krvi, a također je i izvrstan izvor vitamina E (100-150mg/100g) - izjavila je nutricionistica Jasmina Vrbanec, te predlaže nekoliko recepata s uljem od konoplje: doručak, ručak i večeru. Ulje od konoplje može se jesti uz muesle, razne salate, priloge i meso, ali i kao dodatak shake napitcima, izvrsno se kombinira s bananom, vrhnjem i sličnim sastojcima.
Doručak: muesli
Sastojci:
150 g Ekozona čokoladni muesli
200 g jogurt od borovnice
1 jušna žlica Ekozona ulja od konoplje
Posuti sjemenkama konoplje
Priprema: Muesle prelijte s voćnim jogurtom jogurtom u kojeg ste umiješali žlicu ulja od konoplje. Posipati sjemenkama konoplje.
Ručak: salata od integralne tjestenine
Sastojci:
1 i pol šalica kuhanog slanutka
2 šalice kuhane penne tjestenine
1 šalica kiselih krastavaca narezanih na kockice
1 šalica mrkve
1 Ekozona crveni luk narezan na tanke polumjesece
prstohvat soli, malo maslinovog ulja i jabučnog octa
1 vezica peršina ili svježeg bosiljka
Preljev za salatu:
300 gr kuhanog slanutka
4-5 žlica tahinija (namaz od sezama)
4-5 režnjeva češnjaka
1,5 dcl soka od limuna
3 jušne žlica ulja od konoplje
Priprema: Tjesteninu kuhati u slanoj vodi oko 7 minuta. Slanutak namočiti preko noći i kuhati u ekspres loncu 45min -1 h, s malom količinom soli. Ohlađenu tjesteninu i slanutak pomiješati sa sitno nasjeckanim kiselim krastavcima, blanširanom mrkvom izrezanom na kolutiće te kolutićima svježe isjeckanog luka. Salatu začiniti uljem octom i soli. Dodati preljevom čije sastojke prethodno izmiksajte štapnim mikserom. Prije serviranja saltu možete ukrasiti svježim bosiljkom, posipajte prženim sezamom ili naribajte sir.
Večera: proteinski shake
Sastojci:
1 šalica Ekozona biljnog napitka od zobi
1 eko banana
1 jušna žlica ulja od konoplje
1 jušna žlica slada od agave
1 jušna žlica praha od konoplje
1 žličica prženih i usitnjenih lješnjaka
Priprema: Sastojke izmiksajte u gustu pjenastu tekućinu koristeći blender ili štapni mikser, piti rashlađeno i svježe pripremljeno.