Nakon ovogodišnjeg „4.Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde“ - ocjenjivanja vina otoka Hvara, održanog 27.8.2022, i Zagrepčani su imali prigodu kušati „najboje od Hvara“ na popularnoj Vinskoj srijedi, koja se već nekoliko godina održava u „wine friendly“ restoranu Trilogija Fino&vino, vlasnika sommeliera Krešimira Šesnića.
Voditeljica zagrebačke vinske degustacije naslijepo, prof. Marija Vukelić, ujedno je i jedna od organizatorica jelšanskog ocjenjivanja, dobro poznaje hvarsko vinogorje, stoga je odabrala sedamnaest najboljih vina ljetošnjeg ocjenjivanja.
U restoranu je najprije za predstavnike medija upriličeno kušanje pobjedničkih vina po kategorijama – Bogdanjuše Zlatan Otok 2021., Pošipa Luviji 2021. i Plavca malog Barrique Tomić 2018., uz dodatnu degustaciju višestruko nagrađivanoga hvarskog maslinovog ulja Božić i uz mirise poklon paketića hvarskog ulja od lavande OPG Igora Deanovića.
U nastavku degustacije, priređene za vinske goste, ljubitelje hvarskih vina, organizirano je ocjenjivanje u stilu profesionalaca.
Vina su bila podijeljena na tri kategorije –
1 u prvoj su bile bogdanuše,
2 u drugoj ostala bijela vina otoka (prč, pošip, bijeli cuvéei ),
3 a u trećoj plavci.
U kategoriji bogdanuša, od ponuđenih vina vinarija (Carić, Ventus, Leše, Zlatan Otok,Pavičić) publici se najviše svidjela bogdanuša Zlatan Bogdanuša, koja je i na profesionlanom ocjenjivanju dobila najviše bodova.
U drugoj kategoriji kušala su se vina sorte prč vinarije Vujnović, cuvéei Levant vinarije Ventus, Forka vinarije Bojanić, Beleca Tomić i Cesarica Carić, te pošipi Luviji, Matković i Pavičić.
Najviše bodova publike osvojio je i u Zagrebu pobjednički pošip, šampion ocjenjivanja - Pošip Luviji.
Kod plavca maloga, najviše su simpatija dobili plavci Zlatan Plenković Exclusive 2016, Plavac Ploški Carić 2015 i Plavac Ivan Dolac 2013 vinarije Svirče.
Prema reakcijama zagrebačkih kušača, kao i prijašnjih godina, veće simpatije dobili su malo stariji, odležani plavci.
Uz svaku skupinu vina restaurant Trilogija fino&vino pripremio je pomno birana jela – uz bogdanuše posluženo je predjelo na bazi mozzarrelle, uz bijela vina oduševio je rižoto od vrganja, gramačica i bukovača, a lungić je pratio plavce.
Na stolu je bila i domaća pogača s lukom i fino hvarsko maslinovo ulje Božić, a za desert je poslužene crna čokolade sa smokvama. Sljedeća vinska radionica je sortna, najavljena je za 19.10. s (ponovno) hvarskom temom: Bogom dana - Bogdanuša.