Ponedjeljak začinjen niskim temperaturama, sivilom i bijelim, ne tako romantičnim pahuljama, idealan je početak jednog dobrog prijateljstva sa šalicom kave ili čaja - dio su naše kulture, imaju specifičnu tradiciju i običaje, rituale, a osim toga blagodat su za organizam. Od jutra do mraka znamo popiti i po više šalica, stoga ponovimo ono najvažnije o njima!
Pažnja - previše kofeina može ujedno i onemogućiti apsorpciju kalcija, pa se preporučuju količine do maksimalno 4 šalice kave i/ili čaja dnevno. Sve češće, na menuu se nađe i energetsko piće - i s time treba oprezno, ne više od jedne limenke dnevno. No, prvo se podsjetimo onih starih dobrih šalica u kojima uživamo od kad znamo za sebe...
1. Koja je razlika između crne i zelene kave?
Zrna kave dozrijevaju na drveću koje raste u više od 50 zemalja diljem svijeta. Zrna se nakon berbe prže i melju, a zatim se kuhanjem od njih dobije ukusan napitak. Kava se danas upotrebljava u svom prženom obliku kao napitak te kao zelena, nepržena kava u dodacima prehrani za mršavljenje.
2. Koji čaj je pravi čaj?
Više od 2/3 ljudi u svijetu redovito pije čaj, napitak koji se radi od lišća kineskog čajevca (lat. Camellia sinensis). Priprema se tako da se sušeno lišće uroni u vruću vodu na nekoliko minuta i zatim se napitak posluži, vruć ili kao hladni čaj s ledom.
3. Kava i čaj bogati su antioksidansima
U našem tijelu se svakodnevno stvaraju slobodni radikali, reaktivne molekule koje oštećuju stanice, dovodeći do bolesti i starenja. Stvaraju se kao nusproizvod stanica, prehrane, zagađenja i sl., ali i u koži pod utjecajem UV zračenja. Čaj i kava su bogati antioksidansima koji pomažu tijelu da se učinkovitije obrani od slobodnih radikala.
4. Djelovanje na zdravlje
Svakodnevno ispijanje čaja i kave povezano je s nižom vjerojatnosti za dobivanjem dijabetesa tipa 2. Kava sadrži antioksidanse koji osiguravaju niže i stabilnije koncentracije šećera u krvi, a što predstavlja najveći izazov kod dijabetesa. Sličnu funkciju imaju i antioksidanti iz čaja koji omogućavaju lakšu razgradnju šećera u krvi. Iako prekomjerne količine kofeina mogu ubrzati rad srca, kofein zapravo i čuva njegovo zdravlje. Naime, najnovija istraživanja pokazuju da osobe koje su pile 3-5 šalica kave dnevno imaju manju vjerojatnost od nakupljanja kalcija u krvnim žilama. Također, već 1 šalica kave ili čaja dnevno smanjuje mogućnost od moždanog udara.
5. Utjecaj na mršavljenje i uravnoteženje tjelesne težine
Konzumacija niskokaloričnih napitaka poput kave i čaja, umjesto onih punih šećera, doprinosi lakšem gubitku neželjenih kilograma. Naravno, važno je da ih konzumirate u originalnom obliku, bez šećera, vrhnja ili mlijeka. A za djelovanje na mršavljenje, izvrstan aktivator jest upravo ekstrakt neprženih zrna zelene kave.
6. Nepržena zrna kave u svojem zelenom obliku sadrže najviše koncentracije snažnog antioksidansa – klorogenske kiseline – koja potiče sagorjevanje uskladištenih masnoća u tijelu, limitira apsorpciju glukoze u tankom crijevu i uravnotežuje rad metabolizma. Ujedno djeluje i na smanjenje koncentracije hormona leptina, odgovornog za osjećaj gladi, pa djeluje na smanjenje apetita.
Okus Classic ili Limeta Kiwano? Sensation Energy svojim sastavom budi energiju pomoću kofeina, taurina, saharoze i vitamina B skupine.