DOBAR TEK / 4 prefina ručka

    Zima ima svoje gastro favorite, a buncek, biftek i čvarci definitivno su među njima. Donosimo četiri recepta koja vam predlaže iskusni chef Stjepan Bistrički iz zagrebačkog restorana Apetit City, a za desert tu je tart od naranče. U slast!

    Biftek s kremom od kestena

    Biftek s kremom od kestena
    Kesten stavimo kuhati u mlijeko. Dok se kesten kuha, očistimo juneći file od žilica, porcioniramo ga i začinimo. Porto reduciramo na vatri uz dodatak maslaca za gustoću. Krumpir očistimo i oblikujemo ga u željeni oblik te ga kuhamo u slanoj vodi. Kada je kuhan zapečemo ga na maslacu uz dodatak timjana. Kuhani kesten izmiksamo s mikserom da dobijemo lijepu kremu i začinimo. Meso pečemo po želji te sve zajedno sjedinimo na tanjuru.

    Juneći file / porto umak / krema kesten / fondant krumpir
    Juneći file 1kg
    Krumpir 500g
    Kesten 200g
    Porto 2 dcl
    Maslac 100g
    Mlijeko 4dcl
    Sol, papar, grančica timjana

    Stjepan Bistricki

    Važno je kuhati s dušom, moje preporuke neka vam budu vodilja, no finale kuhanja ovih jela ostavljam vama na maštu. Prema vašoj želji možete ga začiniti i vašim ukućanima poslužiti idealno zimsko jelo – Stjepan Bistrički

     

     krvavice s dinstanim zeljem i cvarcima


    Krvavica sa crvenim zeljem, pancetom i čvarcima
    Zelje izribamo kao za salatu i stavimo ga dinstati na ulje uz dodatak grenadine sirupa i stalno ga podlijevamo vodom. Kada zelje omekša podlijemo crvenim vinom, začinimo. Pancetu tanko narežemo i stavimo sušiti u pećnicu da dobijemo čips. Krvavicu pečemo na tavi ili pećnici po želji. Serviramo krvavicu na zelju, a na krvavicu čips od pancete i čvarke.

    Krvavica 1000g
    Crveno zelje 500g
    Panceta 100g
    čvarci 100g
    Grenadina (sirup) 0.004l
    Ulje, sol, papar
    Crveno vino

     

     Pohani buncek s njokima i cvarcima

    Njoke od buče / umak gljive / pohani buncek
    Buncek stavimo kuhat u vodu na cca. 2 sata da bude jako mekan. Kada je mekan izvadimo ga van i ohladimo. Za njoke - kumpir stavimo kuhati, buću očistimo i ispečemo. Propasiramo sve zajedno, dodamo jaja, sol i brašno te zamijesimo njoke. Gljive narežemo i dinstamo na luku, podlijemo bijelim vinom i začinimo temeljcem. U gljive umiješamo njoke dodamo maslac i čvarke. Kuhani buncek izrežemo na prutiće, paniramo ga u brašno, jaja i mrvice, zatim ga pohamo u dubokoj masnoći i položimo na njoke s gljivama.

    Buća 400g
    Krumpir 400g
    Brašno 200g
    Jaja 5
    Sol, papar, ulje
    Gljive 500g
    Luk 200g
    Krušne mrvice
    Čvarci 200g
    Buncek 1
    Bijelo vino 1dcl

     

    desert Tart


    Tart od naranče/krema lješnjak
    Tijesto
    -60g maslac
    -40g šećer prah
    -20g kakao
    -15g bademovo brašno
    -100g brašno
    -35g jaja
    Sve zajedno pomiješamo stavimo u kalupe te pečemo na 165 stupnjeva, 7 min.

    Krema naranča
    -60g vrhnje za kuhanje
    -10g med
    -15g šećer prah
    -1 naranča sok i korica
    -50ml slaga
    -1listica želatine
    Vrhnje, med, šećer i naranču prokuhamo. Ohladimo. Dodamo želatinu i šlag.

    Krema lješnjak
    -1 jaja
    -15g šećer
    -100g mascarpone
    -15g fino mljevenih lješnjaka
    -35g krema od lješnjaka

    Jaje i šećer istučemo na pari, dodamo mascarpone, mljevene lješnjake i kremu od lješnjaka. Slažemo u tijesto kremu od naranče zatim kremu od lješnjaka ukrasimo suhim voćem i lješnjakom.